24210 95638 - 95095
Παράδειγμα υγιούς συνεταιριστικής δραστηριότητας χαρακτήρισε την ΕΒΟΛ ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
16 Δεκ 2017

Επίσκεψη στον ΑΣ Βόλου πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος. Ο Υπουργός συμμετείχε, παρουσία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, σε σύσκεψη με συνεταιριστές του ΕΒΟΛ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αγροτών καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στον εν λόγω συνεταιρισμό. Ο κ. Πρίντζος υποδέχτηκε τον κ. Αποστόλου με τη φράση “κάλλιο αργά παρά ποτέ” δεδομένου ότι κατά το παρελθόν είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού αλλά είχε αναβληθεί δύο φορές. Ο κ. Αποστόλου ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας και συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και παραγωγών μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις και τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, με την οποία αντιμετωπίστηκαν βασικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, στην αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου σε επίπεδο Ε.Ε. εντάσσοντας επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμων εκτάσεων, στην αειφορική διαχείριση μέσω των διαχειριστικών σχεδίων που συντάσσονται αυτή την περίοδο, στην στήριξη της ζωικής παραγωγής με τη διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τα 63 εκατ. στα 124, στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων και στη διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας άμελξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος κ.ά. O κ. Πρίντζος μετέφερε στον κ. Αποστόλου ότι για τον συνεταιρισμό τα χρόνια της κρίσης ήταν τα καλύτερα οικονομικά, καθώς κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του και το μερίδιό του στην αγορά.

Σε δήλωσή του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής: «Ήθελα να συνδέσω την παρουσία μου στη Μαγνησία με την επίσκεψη σε μια πολύ σημαντική συνεταιριστική επιχείρηση που είναι η ΕΒΟΛ. Η ΕΒΟΛ στηρίζει πράγματι τους κτηνοτρόφους διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την τιμή απορρόφησης του γάλακτος, δουλεύει αποκλειστικά με ελληνικό γάλα και παράγει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Είναι ένα παράδειγμα υγιούς συνεταιριστικής δραστηριότητας και αξίζει τη στήριξή μας».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ ο κ. Αποστόλου τόνισε πως “Η ΕΒΟΛ είναι μια γαλακτοβιομηχανία η οποία προστατεύει τον Έλληνα κτηνοτρόφο, γιατί αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή, όχι μόνο από πλευράς τιμών, αλλά και από πλευράς αγοράς της παραγωγής τους. Όπως αντιλαμβάνεστε βρισκόμαστε σε μια μονάδα η οποία θα έλεγα ότι δένει με την όλη προσπάθεια που κάνουμε εμείς αυτή την περίοδο για την κτηνοτροφία. Γι΄αυτό λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που θα ανταλλάξουμε ως απόψεις, αλλά και η εμπειρία η δική μας από τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας θα είναι πάρα πολύ σημαντική.”

“Ισχύει η δέσμευσή μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί”

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί που έχει ήδη εξαγγελθεί, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2018 που ήλθε προς συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου ήταν έως το τέλος του 2017 συνδέοντας τη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η δέσμευσή μας εξακολουθεί να ισχύει.

“Θα υπάρξει σημαντική απομείωση των δανείων που ζητείται από την Ε.Ε. να επιστραφούν”

Αναφορικά με ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και έχει να κάνει με την ανάκτηση που ζητά η Ε.ε. δανείων της δεκαετίας του 90′ , ο κ. Αποστόλου τόνισε πως “η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι αυτά που εμείς έχουμε επεξεργαστεί δείχνουν ότι τα ζητούμενα 500 εκ. ευρώ στην πραγματικότητα είναι λιγότερα από 100 εκ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων βρισκόμαστε ακόμη. Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Εξάλλου έχω πει ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια απομείωσης που ουσιαστικά θα ανακουφίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο.

Ικανοποίηση για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Αποστόλου σε σχέση με τα επίπεδα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. “Από πλευράς απορροφητικότητας έχουμε ήδη φτάσει σε ποσοστό περίπου 29% ενώ έχουμε δεσμεύσει κοινοτικούς πόρους στο 55% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Όταν τόσο ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ο οποίος μίλησε σήμερα, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι τόνισαν ότι έχουμε απορρόφηση από τις καλύτερες στην Ε.Ε. , αλλά φτάσαμε στο σημείο να είμαστε αυτοί που συμβάλλαμε στην γενικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ ουσιαστικά. Εμείς δεν εφησυχάζουμε. Προχωρούμε , έχοντας μπροστά μας τον απαραίτητο χρόνο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απορρόφησή μας να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι, μέτρα σαν και αυτό που προκηρύξαμε σήμερα που αφορά τα σχέδια βελτίωσης 316 εκ. ευρώ.