24210 95638 - 95095
Με θετούς γονείς και νόθα παιδιά ο νέος φορέας
05 Σεπ 2016

Μετά από 4 ώρες έντονων συζητήσεων γύρω στις 8 το βράδυ της Δευτέρας (29 Αυγούστου) βρέθηκε, απ’ ότι φαίνεται, το αναγκαίο σημείο ισορροπίας, ώστε να προχωρήσουν τυπικά οι διαδικασίες για την διαμόρφωση κοινού καταστατικού και την ανακήρυξη, σε λίγες μέρες, της ιδρυτικής πράξης του εν λόγω οργάνου.

Πίσω από τα παγωμένα χαμόγελα και τη χαρμόσυνη είδηση της τελευταίας στιγμής, κρύβεται ένας πολύπλοκος συμβιβασμός στη βάση του οποίου γίνεται προσπάθεια να συγκερασθούν πολύ διαφορετικά έως και αντιφατικά πράγματα που έχουν αυτό τον καιρό στο νου τους οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Έτσι, χωρίς να υποτιμάται και η πραγματική αγωνία κάποιων εκ των συντελεστών για ιστορική συνέχεια στο πεδίο της συνεταιριστικής δράσης, θα χρειασθεί πολύς χρόνος και σκληρή δουλειά, ώστε το συνεταιριστικό κίνημα να ξαναπεράσει στην υπηρεσία των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Προς το παρόν καλείται να επαναδραστηριοποιηθεί υπό τον extra large τίτλο του «Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος» και να κάνει τα επόμενα βήματα με ένα εξίσου ευρύ 17 μελές προσωρινό συμβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις αναζητήσεις της κορυφής και τις δολοπλοκίες του κέντρου, χωρίς να απηχεί, τουλάχιστον στον δέοντα βαθμό, τις αγωνίες της βάσης και πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Πιo συγκεκριμένα, στο πρώτο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν οι εξής:

Πρόεδρος:

Αλέξανδρος Κοντός

Αντιπρόεδρος A:

Nικήτας Πρίντζος

Αντιπρόεδρος Β:

Αχιλλέας Λιούτας

Γενικός Γραμματέας:

Θωμάς Κουτσουπιάς

Ταμίας:

Θανάσης Τσιοτίνας

Μέλη:

Nίκος Προκοβάκης

Θανάσης Σωτηρόπουλος

Παύλος Σατολιάς

Χρήστος Μπαρλιάς

Κώστας Κατσούλης

Χρήστος Γιαννακάκης

Δημήτρης Ντούρος

Νίκος Γκίζας

Βασίλης Παρόλας

Νικήστρατος Χαροκόπος

Χρήστος Τσιχήτας

Ανδρέας Στρατάκης

Με πολλά ζητήματα ανοιχτά, συναντώνται αυτή την ώρα στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, συνεταιριστές απ’ όλο το φάσμα των παραγωγικών αγροτικών οργανώσεων της χώρας, με στόχο τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων για τη συγκρότηση του νέου φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών.

Με τα στελέχη που ενστερνίζονται την ιδέας της «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» να έχουν ορίσει ήδη την ιδρυτική πράξη για τις 6 Σεπτεμβρίου,  η σημερινή είναι η τελευταία απόπειρα συγκερασμού κάποιων απόψεων, έτσι ώστε στο νέο φορέα να ενταχθεί το σύνολο των δυνάμεων του χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι καθοδηγούμενοι από την κοινοπραξία του ΟΣΔΕ θα μείνουν μόνοι τους και χωρίς ουσιαστικές δυνάμεις για κάτι διαφορετικό.

ι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το πράγμα να κολλάει σε τρία ζητήματα:

α) Την επιμονή ορισμένων, στο νέο φορέα να συμμετέχουν και οργανώσεις που δεν είναι αμιγώς συνεταιριστικές ή ασκούν συνδικαλιστικό έργο. Εδώ η λύση θα είναι να συμμετέχουν οργανώσεις με συνεταιριστική σύνθεση άνω του 51%.
β) Η αναλογική εκπροσώπηση των οργανώσεων στη γενική συνέλευση του φορέα (εκλογικό σώμα) με βάση την οικονομική τους ισχύ. Αυτό τίθεται μετ’ επιτάσεως από τις μεγάλες και δυναμικές συνεταιριστικές οργανώσεις και συναντά την αντίρρηση των υπολοίπων.
γ) Η εκλογή του προέδρου από τη γενική συνέλευση και όχι από τα μέλη της διοίκησης.


Τα παραπάνω θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση των συντελεστών του χώρου να προχωρήσουν με βάση τις γνήσιες συνεταιριστικές αρχές, έτσι ώστε να αποφευχθούν πειραματισμοί που θα μπορούσαν να εκτρέψουν το θεσμό σε επικίνδυνες ατραπούς.